
 Batteries Carried by Airline Passengers  
Frequently Asked Questions  

Q1.  What kinds of batteries does the FAA allow in carry-on baggage (in the aircraft cabin)?  
A1.  For carry-on baggage checked at the gate or planeside, see Q2, below.  Passengers can carry most consumer-type batteries 
and portable battery-powered electronic devices for their own personal use in carry-on baggage.  Spare batteries must be protected 
from damage and short circuit.  Battery-powered devices must be protected from accidental activation and heat generation.  
Damaged or recalled batteries, including when in a device, must not be carried.  Batteries allowed in carry-on baggage include:  
 Dry cell alkaline batteries: typical AA, AAA, C, D, 9-volt, button-sized cells, etc.   
 Dry cell rechargeable batteries such as Nickel Metal Hydride (NiMH) and Nickel Cadmium (NiCad). For rechargeable lithium 

ion batteries; see next paragraph.  
 Lithium ion batteries (a.k.a.: rechargeable lithium, lithium polymer, LIPO, secondary lithium).  Passengers may carry all 

consumer-sized lithium ion batteries (up to 100 watt hours per battery). This size covers AA, AAA, cell phone, PDA, camera, 
camcorder, handheld game, tablet, portable drill, and standard laptop computer batteries. The watt hours (Wh) rating is marked 
on newer lithium ion batteries and is explained in #3 below.  External chargers are also considered to be a battery. 

    With airline approval, devices can contain larger lithium ion batteries (101-160 watt hours per battery), but spares of this size are 
limited to two batteries in carry-on baggage only.  This size covers the largest aftermarket extended-life laptop batteries and 
most lithium ion batteries for professional-grade audio/visual equipment.   

 Lithium metal batteries (a.k.a.: non-rechargeable lithium, primary lithium).  These batteries are often used with cameras and 
other small personal electronics.  Consumer-sized batteries (up to 2 grams of lithium per battery) may be carried.  This includes 
all the typical non-rechargeable lithium batteries used in cameras (AA, AAA, 123, CR123A, CR1, CR2, CRV3, CR22, 2CR5, 
etc.) as well as the flat round lithium button cells.  

 Nonspillable wet batteries (absorbed electrolyte), limited to 12 volts and 100 watt hours per battery. These batteries must be 
the absorbed electrolyte type (gel cells, AGM, etc.) that meet the requirements of 49 CFR 173.159a(d); i.e., no electrolyte will 
flow from a cracked battery case. Batteries must be in strong outer packagings or installed in equipment. Passengers are also 
limited to two (2) spare (uninstalled) batteries. Spare batteries’ terminals must be protected (non-conductive caps, tape, etc.) 
within the outer packaging. Batteries and outer packaging must be marked “nonspillable” or “nonspillable battery.”  Note: This 

exception is for portable electronic devices, not for vehicle batteries. There are separate exceptions for powered wheelchairs. 

Q2.  What kinds of batteries does the FAA allow in checked baggage (including gate-checked bags)?  
A2.  Except for spare (uninstalled) lithium metal and lithium-ion batteries, all the batteries allowed in carry-on baggage are also 
allowed in checked baggage. The batteries must be protected from damage and short circuit or installed in a device. Battery-powered 
devices—particularly those with moving parts or those that could heat up—must be protected from accidental activation.  Spare 
lithium metal and lithium ion/polymer batteries are prohibited in checked baggage—this includes external battery packs. Electronic 
cigarettes and vaporizers are also prohibited in checked baggage.  “Checked baggage” includes bags checked at the gate or planeside. 

Q3.  How do I determine the watt hours (Wh) rating of a battery? 
A3.  To determine watt hours (Wh), multiply the volts (V) by the ampere hours (Ah). Example: A 12-volt battery rated to 8 Amp 
hours is rated at 96 watt hours (12 x 8 = 96). For milliamp hours (mAh), divide by 1000 (to get to Ah) and then multiply by the volts.  

Q4.  Is there a limit to the number of batteries or devices I can carry?  
A4.  The main limit is that the batteries and devices must be for personal use (includes professional use). Batteries and 
battery-powered devices carried for resale or for distribution by a vendor do not qualify for these exceptions. There is a two-spare 
limit on the large lithium-ion (101-160 Wh) and nonspillable batteries (see the chart on the next page). 

Q5.  What does “protected from short circuit” mean?  
A5.  When metal objects such as keys, coins, tools or other batteries come in contact with both terminals of a battery it can create a 
“circuit” or path for electricity to flow through. Electrical current flowing through this unprotected short circuit can cause extreme 
heat and sparks and even start a fire.  To prevent short circuits, keep spare batteries in their original packaging, a battery case, or a 
separate pouch or pocket.  Make sure loose batteries can’t move around.  Placing tape over the terminals of unpackaged batteries 
also helps to insulate them from short circuit.  

         For a quick reference guide, see illustrated table on next page…  
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Type of Battery There is no limit 

to the number of batteries or devices carried for 
personal use unless specified below.  

Allowed in carry-on 
baggage? 

Allowed in checked1 
baggage?           

In equipment2  Spares  In equipment  Spares  
 
Dry alkaline batteries  

 
 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 
Dry rechargeable – Nickel Metal Hydride 

(NiMH), Nickel Cadmium (NiCad), etc. 
 

 
 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 
Lithium ion (rechargeable lithium, lithium 

polymer, LIPO) as used in small consumer 
electronics, such as cell phones, tablets, tools, 
cameras, PDAs, and laptops. Limited to 100 watt 
hours3 or less per battery.  
 

  
 

 

YES 
  

 

 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit  

 

YES 
 
E-cigarettes and 
vaporizers are 
prohibited in 
checked baggage.  

 

NO  

 
Larger lithium ion, 101-160 watt  

hours3 per battery—with airline approval.  
 

Limits: Two spare batteries per  
passenger—with airline approval. 

 

 

YES 
 

 
 
Airline approval 
required 

 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit, and… 
Airline approval 
required 

 

YES 
 
 
 
Airline approval 
required 

 

NO 

 
Lithium metal (non-rechargeable) as used in 

small consumer electronics such as cameras, 
LED flashlights, watches, etc. (2 grams or less 
lithium per battery).  

          

 
YES  

 
 
 
 

 
 

 
YES 

 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 
YES 

 
E-cigarettes and 
vaporizers are 
prohibited in 
checked baggage. 

 

NO 

 

Nonspillable wet batteries (absorbed 

electrolyte) for portable electronic devices, 12 
volts and 100 watt hours3 per battery.  

 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.” 

 

YES 
 

YES 
 
When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.” 

 1Note: “Checked baggage” includes carryon-bags checked at the gate or planeside.  2Note: TSA security rules prohibit some power tools in carry-on baggage.   

3Note: Watt hours (Wh) = Volts (V) x Amp hour (Ah)  or for milliamp hours  Wh = V x (mAh ÷ 1000)      

For more information and for rules on battery-powered wheelchairs or assistive devices, please go to http://www.faa.gov/Go/PackSafe or call 

the DOT Hazardous Materials Information Center at 1-800-467-4922.    For TSA security restrictions please go to http://www.tsa.gov 

Limits: Two spare batteries 

per passenger. 

    

 

  

 Based on US DOT regulations (49 CFR, Sec. 175.10).  TSA security, individual airline, and international rules may, at times, be more restrictive. 

 

For lithium 
ion, see 
below. 
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Airline Passengers and Lighters 
Frequently Asked Questions 

 
The Federal Aviation Administration (FAA) enforces the U.S. Department of Transportation (DOT) Hazardous 
Materials Regulations in aviation. This includes safety rules on how airline passengers can carry lighters. The 
Transportation Security Administration (TSA) enforces security rules about what passengers can carry on the 
aircraft.  The FAA guidance below considers both DOT and TSA rules for passengers carrying lighters. 
 

Q1.  What type of lighter can I bring onto the aircraft?  
A1.  Under DOT rules (49 CFR 175.10), when traveling on a commercial airline, you can bring one (1) lighter 
that uses a flammable gas (butane) or that uses a flammable liquid that is absorbed in a lining (Zippo-type).  The 
following restrictions apply: 

• For safety reasons, permitted lighters must be in your carry-on or on your person (in your pocket), not in 
checked baggage.  See Q2. regarding special travel containers that allow lighters in checked baggage. 

• Under TSA regulations, torch lighters (a.k.a. jet lighters, blue flame lighters, cigar lighters) are 
forbidden in your carry-on or on your person. TSA rules also prohibit lighters that look like guns or 
other weapons.  

• Containers of lighter fluid or gas (butane) are forbidden in carry-on and checked baggage. 

• Micro torches, chef torches, utility torches, etc., are not considered lighters and are forbidden in carry-on 
and checked baggage.  Fuel for such torches is also forbidden in carry-on and checked baggage. 

 

Q2.   Is there any exception to the “one lighter only” rule or the “no torch lighters” rule? 
A2.  You can bring up to two (2) additional lighters—including torch lighters—in your checked baggage when 
you use DOT-approved airtight travel containers for lighters.  Major lighter manufacturers such as Colibri, 
Prometheus, and Zippo have secured DOT special permits for their lighter travel containers. They are available 
from specialty stores and online.  These DOT-approved containers are the only way you can carry the torch 
lighters that the TSA bans from the aircraft cabin. They are also the only way you can carry lighters in checked 
baggage (unless the lighter contains no fuel; see Q3.).  Most of these containers are designed to hold one lighter; 
some hold two. When shopping for a travel container for your lighter, make sure the container is marked with 
the DOT special permit number and that you read and follow the instructions from the container manufacturer.  
These DOT special permits only apply to U.S. domestic air travel. 
 

Q3.  Are empty lighters restricted? 
A3. A lighter that is truly empty (absolutely no fuel residue or vapors) is not regulated by the DOT as a 
hazardous material.  There is no limit on how many empty lighters you may carry; however, carrying multiple 
empty lighters could cause delays at security screening checkpoints. The FAA recommends that passengers 
pack empty lighters in checked baggage accompanied by a note explaining that they contain no fuel. 
 

Q4.  Can I mail lighters or lighter fluid and butane refills? 
A4. Lighters containing fuel or fuel residue are forbidden in the mail.  Lighter fluid and butane refills are also 
forbidden in the mail. 

See next page for an illustrated quick reference table… 
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Type of lighter or product 
Allowed in aircraft cabin? 

(in carry-on bag or in your pocket) 

Allowed in checked 
baggage? 

 
Lighter containing flammable gas 
(butane, including disposable lighters) 
 

Yes  No 
 

 
Lighter containing flammable liquid 
absorbed in a lining  
(Zippo-type) 

 

Yes No 
 

Lighter containing unabsorbed liquid 
(includes many large and antique wick lighters) 
 
 

No No 
 
Torch lighter 
(a.k.a. blue flame lighter, jet lighter, cigar lighter) 
 
See Special Permit container below 
 

No No 
 

Torch lighter or 
additional lighters in a 
DOT Special Permit 
container 

No Yes 
(In the U.S.) 

 
Lighter shaped like a gun or other 
weapon 
 
 

No No 
 

 
Lighter gas refills (butane)  
and lighter fluid 
 
 
 
 

No No 

 
Chef torch, micro torch, utility torch 

No No 
 

Flammable gas cylinders or 
canisters (butane, propane, etc.)  
 

No No 

Airline Passengers and Lighters 
The table below shows how lighters and related products may or may not be carried on the aircraft.  Airline passengers 

may bring only one lighter or one book of matches into the aircraft cabin. This table is based on the U.S. DOT hazardous 

materials safety regulations (http://SafeTravel.dot.gov) and the TSA security regulations (http://www.tsa.gov). 
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